Pölyinen Springfield

Dusty Springfield ja ensimmäiset julkkishomohäät

Dusty Springfield oli pop-ikoni ja outo edelläkävijä

Hollannista tuli ensimmäinen maa, joka laillisti samaa sukupuolta olevien avioliitot vuonna 2001. Sen jälkeen lähes kolmekymmentä maata on seurannut esimerkkiä. Mutta milloin luulet, että ensimmäiset julkkishomohäät pidettiin? Ellen DeGeneres ja Portia de Rossi? Ehkä Elton John ja David Furnish? Ne saattoivat olla ensimmäiset lailliset samaa sukupuolta olevien avioliitot, mutta ensimmäiset julkkishomohäät pidettiin Kanadassa kauan ennen samaa sukupuolta olevien avioliittojen laillistamista.

Dusty Springfield, luultavasti Britannian suurin 60-luvun poplaulaja, meni naimisiin kumppaninsa Teda Braccin kanssa symbolisessa seremoniassa vuonna 1983. Se oli uhmakas ele aikana, jolloin homofobia valtasi HIV-kriisin syvenemisen.

Sen lisäksi, että Springfieldillä on uraauurtavia ennätyksiä, se on ensimmäinen poptähti, joka tulee mielellään ulos. The Evening Standard -lehden haastattelussa vuonna 1970 hän sanoi olevansa biseksuaali. Vaikka hän oli homo, hän väitti swinginsä molempiin suuntiin lievensi iskua. Boy George teki saman 80-luvulla, kun hän ilmestyi ensimmäisen kerran, väittäen ensin olevansa biseksuaali ennen kuin vahvisti olevansa homo, kenenkään yllätykseksi.

Kummallista kyllä, Springfieldin rohkea ulostulo liittyi hänen uransa laskuun. Hitit olivat kuivumassa 70-luvun alkuun mennessä, eikä hän tekisi lommoa listoille moneen vuoteen. Hän jatkoi monia myrskyisiä suhteita naisten kanssa, juhli Billie Jean Kingin kaltaisten kanssa ja luopui musiikista.

Pölyinen Springfield

Yhdessä hänen paluuyrityksessään vuonna 1979 hän aiheutti skandaalin. Esiintyessään ihailevalle yleisölle Royal Albert Hallissa hän suuntasi piikkikäs kommentin kuninkaalliseen laatikkoon. Prinsessa Margaret katsoi esitystä homomiesten rivi toisensa jälkeen. Dusty sanoi olevansa iloinen nähdessään, että kuninkaallinen ei rajoittunut kuninkaalliseen laatikkoon. Prinsessa Margaret oli raivoissaan. Buckinghamin palatsi lähetti Dusty Springfieldille kirjeen, jossa hän kehotti häntä kirjoittamaan anteeksi. Hän teki niin.

Tämä tapahtuma vangitsee suuren osan hänen persoonallisuutensa olemuksesta. Toisaalta Dusty oli outo ja ylpeä edelläkävijä aikana, jolloin homous oli vain laillista. Toisaalta hän oli ujo katolinen tyttö, joka halusi vain tulla hyväksytyksi.

Vuoteen 1983 mennessä, kun hänen uransa oli alimmillaan, hän meni naimisiin kumppaninsa kanssa ja vei omituisen ikoninsa uudelle tasolle. Ensimmäiset julkkishomohäät osoittavat jälleen kerran hänen luonteensa molemmat puolet. Uhmaus ja halu vain sopia joukkoon.

Avioliitto ei kestänyt ja hänen henkilökohtaiset ongelmansa pahenivat, mutta kaikki homo-ikonit saavat lopulta paluun. Dusty sai omansa vuonna 1987. Häpeämättömän omituinen Pet Shop Boys kutsui hänet duettoon singlellään What Have I Done To Deserve This? Kappale oli valtava hitti kaikkialla maailmassa. Dusty palasi Englantiin, selviytyi ja teki lisää albumeja.

Kun hän kuoli syöpään vuonna 1999, hänen tähtensä oli jälleen haalistunut. Nykyään häntä pidetään yhtenä kaikkien aikojen suurimmista poplaulajista, mutta on laajalti unohdettu, että hän oli vastuussa ensimmäisistä julkkisten homohäistä. Hänen elämänsä olisi voinut olla helpompaa, jos hän olisi elänyt vähemmän homofobisena aikana. Hän teki paljon uhrauksia elääkseen avoimesti ja tasoitti tietä tämän päivän omituisille taiteilijoille.

Liity Travel Gay Uutiskirje

Mitä tänään

Lisää Gay Travel -uutisia, haastatteluja ja ominaisuuksia

Lontoon parhaat retket

Selaa valikoimaa retkiä Lontoossa kumppaneiltamme ilmaisella peruutuksella 24 tuntia ennen kiertueesi alkamista.

- parhaita kokemuksia in Lontoo matkaasi vartenHanki opas