Gay Mauritius

Millaista on olla homo Mauritiuksella?

Keskustelimme yhden Mauritiuksen merkittävimmän LGBT-aktivistin ja Mauritiuksen Young Queer Alliancen perustajan ja presidentin, Najeeb Ahmad Fokeerbuxin kanssa.

Mauritius on paratiisisaari Intian valtamerellä. Se on erittäin suosittu häämatkakohde. Kun hollantilaiset "löysivät" Mauritiuksen, he luulivat löytäneensä Eedenin puutarhan. Malediivien ja Seychellien ohella se tunnetaan yhtenä Intian valtameren helmistä.

Vaikka Mauritius on luksusmatkustajien suuri vetovoima, siellä on silti teknisesti laitonta olla homoseksuaali siirtomaa-ajan lain mukaisesti. Tapasimme Najeeb Ahmad Fokeerbuxin, mauritiuslaisen ja Young Queer Alliancen perustajan, saadaksemme selville, millaista on olla homo Mauritiuksella.

 

Mikä inspiroi sinua perustamaan Young Queer Alliancen?

 

Monien vuosien ajan Mauritiuksella ei ollut omituista aktivismia. Kyllä, siellä oli symbolinen vuotuinen Pride ja meillä oli HIV-ohjelmia LGBT-ihmisille. Jotkut LGBT:t kattavat työllisyyttä koskevat lait olivat olemassa edistyksellisten poliitikkojen ansiosta. Vuonna 2014 olin 24-vuotias, kun perustin YQA:n. Minun kaltaisteni nuorten LGBT-ihmisten ääniä kuultiin usein, mutta se oli kuitenkin vähemmistön ääni. Pyrimme enemmän kuin symboliseen esitykseen. Halusimme vahvistaa itseämme, tulla hyväksytyiksi ja rakastetuiksi. Toinen syy YQA:n perustamiseen oli osoittaa LGBT-ihmisten tuki lainsäädännölle, kuten tasa-arvokomitealle homoseksuaaleihin kohdistuvan verenluovutuskiellon poistamiseksi. Tämä antoi kipeästi kaivatun sysäyksen, jonka ansiosta LGBT-ihmiset pystyivät luovuttamaan verta Mauritiuksella. Sittemmin Queer-aktivismi on kehittynyt maassa ja meillä on paikka päätöksentekopöydissä.

 

Onko Mauritiuksen siirtomaa-ajan sodomian vastaista lakia koskaan pantu täytäntöön?

 

Mauritiuksen löysivät ensin arabit, sitten tulivat portugalilaiset, ja sitten ensimmäisen kolonisoinnin (1638 - 1710) hollantilaiset (Mauritius on nimetty hollantilaisen prinssin mukaan: Prins Maurits van Nassaueiland). Myöhemmin hollantilaiset lähtivät, sitten tuli Ranska (1715-1810) ja Pariisin sopimus. Saaresta tuli brittiläinen siirtomaa (1810 - 1968) ennen itsenäistymistä. Vuoden 250 rikoslakilain 1838 pykälä, joka kriminalisoi homoseksuaalisuuden, edelsi itsenäisyyttä. Laki on siirtomaa.

Lakia käytetään avioeroihin heteroseksuaalisten parien keskuudessa. Kuitenkin pykälän 250 olemassaolo loukkaa LGBT-ihmisten perusoikeuksia ja -vapautta ja on perustuslain vastaista. Pykälä 250 ei kuulu nykyaikaiseen ja demokraattiseen Mauritiukseen siinä mielessä, että LGBT-ihmisillä, kuten kaikilla muillakin kansalaisilla, tulee olla perusoikeudet seksikumppanin valintaan, yksityisyyteen, ihmisarvoon, lain suojaan ja tasa-arvoon. Laki on demokratian arvojen vastainen ja kohtelee LBGT-ihmisiä toisen luokan kansalaisina. Lisäksi mauritialaiset uskovat tasa-arvoiseen yhteiskuntaan, jossa ei esiinny syrjintää, ja pykälän 250 jatkuva olemassaolo aiheuttaa LGBT-ihmisten syrjintää, epätasa-arvoa, leimautumista ja vainoa. Korkeimmassa oikeudessa on tähän liittyen useita perustuslaillisia haasteita.

 

Mauritiuksella oli tarkoitus järjestää Gay Pride -marssi vuonna 2018. Miksi se peruttiin ja tapahtuuko se todennäköisesti milloin tahansa pian?

 

Ensimmäinen Gay Pride oli noin 2005-2006, ja sitä on tapahtunut viimeisen vuosikymmenen ajan ilman paljon puhetta. Vuosien mittaan väestö on tottunut mahtaviin ihmisiin, jotka marssivat Rose-Hillin tai Port-Louisin kaduilla, huolimatta vastamielenosoittajien joka vuosi sattuneista harvoista pienistä välikohtauksista - aluksi kristittyjen ja sen jälkeen muslimeiden toimesta. Vuosi 2018 oli yksinkertaisesti tuhoisa! Yksinkertainen viesti sosiaalisessa mediassa lietsoi vihaa LGBT-vastaisten ja LGBT-mielisten / LGBT-ihmisten välillä. Se oli emotionaalisesti äänekäs kohtaaminen sosiaalisessa mediassa, joka johti mielenosoituksiin kaduilla. Olivatpa tämän sosiaalisen kohtaamisen näkökulmat mitkä tahansa, minulle se oli kaksi vähemmistöä, jotka vahvistivat jonkinlaista identiteettikriisiä ja huonosti hoidettua tilannetta.

Mauritius on moniuskonnollinen, monikulttuurinen ja monietninen maa, jossa on hinduenemmistö, jonka jälkeen kristityt, muslimit, kiinalaiset ja muut pienemminä vähemmistöinä. Olemme erilaisia. Eri ryhmät vaativat kunnioitusta ja tunnustusta yhdistääkseen maan "yhdeksi kansaksi, yhdeksi kansakunnaksi". Ääriryhmä tarttui tilaisuuteen vihantäyteisellä hetkellä ja vastusti väkivaltaisesti. Pride vuonna 2018 peruttiin. Vuonna 2019 Pride kuitenkin jatkui, vaikka se peruttiin uudelleen vuonna 2021 koronaviruksen vuoksi.

Najeeb Ahmad Fokeerbu

 

Mistä pidät eniten Mauritiuksessa?

 

Olen käynyt parissa muussa maassa. Mauritius tuntuu kodilta ja on aina ilo ja lohdullista nähdä sinistä merta ja vihreää vehreää koneen laskeutuessa. Rakastan eniten turvallisuutta, sosiaalista ja kulttuurista monimuotoisuuttamme ja mauritialaisten lämpöä. Mauritius on rikas sivilisaation mikrokosmos, jota löytyy harvoista paikoista ympäri maailmaa.

 

Oletko optimistinen homojen oikeuksien tulevaisuuden suhteen Mauritiuksella?

 

- Young Queer Alliance on ollut olemassa 6 vuotta. Olemme olleet mukana käynnistämässä LGBT-yhteiskuntaa maassa: verenluovutus, ilmainen hormonihoito transihmisille julkisissa sairaaloissa, YK:n edunvalvonta jne. Julkinen hallinto kuuntelee vaatimuksiamme tarkkaavaisesti, myös suurlähetystöt ja ulkomaanedustustot puolustavat; EU on vahva tukija ja väestö tukee enemmän. Muutos tapahtuu aikanaan ja YQA pysyy muutoksen agenttina sekä vartijana LGBT-ihmisten ihmisoikeusloukkauksia vastaan.

 

Mitä neuvoja antaisit LGBT-matkailijoille, jotka suunnittelevat matkaa Mauritiukselle?

 

Valittavana on useita LGBT-hotelleja ja myös matkatoimistoja. Yhdistä matkasi tarkoitus siihen, mitä voit tarjota. Se voi olla loma, kulttuurien mikrokosmoksen kokeminen, hääjuhla/kuherruskuukausi, mereen liittyviä aktiviteetteja - no, suunnittele matkasi sen mukaan.

Lisäksi Mauritius on suhteellisen turvallinen LGBT-ihmisille. Arvioi turvallisuutesi ja mukavuustasosi. Olen ollut monta vuotta kumppanini kanssa ja tuntenut oloni turvalliseksi julkisten kiintymysten osoituksissa.

 

Mitkä ovat parhaat syyt vierailla Mauritiuksella?

 

Mauritius tunnetaan "Intian valtameren tähtenä ja avaimena". Monien ominaisuuksien joukossa kannattaa tulla nauttimaan ihmisten lämmöstä, joilla on erilaisia ​​kulttuureja (temppelit, festivaalit, musiikki, paikalliset ruoat ja juomat, paikalliset markkinat, artesaanitoiminta, historia jne.), hiekkarannoista, kirkkaista vesistä ja trooppinen aurinko. Vesiaktiviteetit ja lähellä olevat luodot (älä unohda Rodrigues-saarta) ovat välttämättömiä, ja erilaiset sisämaan nähtävyydet ja luonnonominaisuudet, kuten värillinen maa, kasvitieteelliset puutarhat sekä ainutlaatuinen ja rikas kasvisto ja eläimistö.

Kirjoittaja Mark Twain sanoi aivan oikein: ”Mauritius luotiin ensin ja sitten taivas; ja se taivas kopioitiin Mauritiuksen jälkeen."

Saat lisätietoja homojen oikeuksista Mauritiuksella ja Young Queer Alliance. Lue lisää meidän Gay Mauritiuksen opas.

Liity Travel Gay Uutiskirje

Parhaat matkat Mauritiuksella

Selaa kumppaneidemme valikoimaa Mauritiuksen matkoja ilmaisella peruutuksella 24 tuntia ennen kiertueesi alkamista.

- parhaita kokemuksia in Mauritius matkaasi vartenHanki opas