Gay Ljubljana · Kaupunkiopas

Gay Ljubljana · Kaupunkiopas

Ensimmäistä kertaa Ljubljanassa? Sitten homo Ljublianan kaupunkiopassivumme on sinua varten.

Ljubljana

Slovenian pääkaupunki ja suurin kaupunki. Ljubljanassa asuu noin 300,000 XNUMX ihmistä, mikä tekee siitä yhden Euroopan pienimmistä pääkaupungeista.

Klassisena aikana täällä sijaitsi roomalainen kaupunki. 12-luvulta Itävalta-Unkarin valtakunnan kaatumiseen saakka Ljubljana oli kuitenkin Habsburgien vallan alla. Fasistinen Italia miehitti sen toisen maailmansodan aikana, mutta jotenkin onnistui pysymään vahingoittumattomana Jugoslavian sotien aikana.

Nykyään Ljubljana on kulttuurin keskus, joka on huomionarvoinen sen suuren opiskelijaväestön vuoksi. Se on Slovenian taloudellinen sydän, jossa lääkkeet ja petrokemianteollisuus hallitsevat teollisuudenaloja. Vierailijat houkuttelevat sen kaunis arkkitehtuuri ja rento kahvilakulttuuri.

 

Homooikeudet Sloveniassa

Samaa sukupuolta olevien henkilöiden toiminta on ollut laillista ja samassa suostumusiässä (15) vuodesta 1977 lähtien. Sloveniassa on yksi EU:n laajimmista syrjinnänvastaisen lainsäädännön valikoimasta. Kansallinen kansanäänestys samaa sukupuolta olevien avioliittolakiehdotuksesta tuotti ei-äänen, ja toistaiseksi siviiliparisuhteet ovat ainoa tunnustus parisuhteelle.

Huolimatta samaa sukupuolta olevien avioliiton tappiosta yleinen mielipide LGBT-asioista on nousussa ja on huomattavasti korkeampi kuin naapurivaltioissa entisissä Jugoslavian osavaltioissa. Maaseutualueet ovat yleensä vähemmän suvaitsevaisia ​​alueita, ja homofobista väkivaltaa on havaittu kaikkialla maassa.

 

Gay kohtaus

Ljubljanan homomaailma on hyvin pieni, sillä siellä on vain yksi yökerho ja kourallinen saunoja, jotka palvelevat homoasiakkaita. Tästä huolimatta Ljubljana isännöi LGBT Pridea vuosittain ja homojen "Pink Week" -tapahtumaa, jolloin homomatkustajia kannustetaan aktiivisesti vierailemaan kaupungissa.

Kaupungilla on myös aktiivinen historia LGBT-asioiden edistämisessä, sillä opiskelijakulttuurikeskus isännöi ensimmäisen queer-elokuvafestivaalin vuonna 1984 (ensimmäinen Euroopassa). Harkintaa suositellaan kuitenkin edelleen, sillä väkivalta ja sanallinen pahoinpitely eivät ole vielä ennenkuulumattomia.

 

Matka Ljubljanaan

Lentokoneella

Jože Pučnikin lentoasema (LJU) sijaitsee 27 kilometriä kaupungin keskustasta pohjoiseen. Se on Adria Airwaysin keskus, ja sieltä on hyvät yhteydet suuriin kaupunkeihin ympäri Eurooppaa. Kausi- ja tilauslentoliikennettä on Lähi-itään, Pohjois-Afrikkaan ja Japaniin.

Julkinen bussi numero 28 kulkee lentokentältä kaupungin keskustaan. Matkat kestävät noin 50 minuuttia ja liput maksavat 4.10 € (ostettu kuljettajalta). Palvelu palvelee klo 5-8. Vaihtoehtoisesti tarjolla on yksityinen minibussi, joka on nopeampi mutta kalliimpi (9 € yhteen suuntaan).

Taksit voidaan noutaa lentokentältä, mutta niiden odotetaan maksavan noin 35 euroa, jos ne viedään terminaalin ulkopuolelta. Halvempi kiinteä hinta on saatavilla, jos varaus on tehty etukäteen. Matkat ovat noin 20 minuuttia liikenteestä riippuen.

Junalla

Rautatieasema on hieman kaupungin keskustan pohjoispuolella ja on Slovenian rautatiekeskus. Mikään paikka maassa ei ole yli 3 tunnin matkan päässä Ljubljanasta. Suorat yhteydet Kroatiaan ja Itävaltaan ovat saatavilla, vaikka monet haluavat vaihtaa vaihtopisteissä, kuten Rijeka ja Villach, liittyäkseen laajempaan Euroopan rautatieverkkoon.

Bussilla

Linja-autoasema on rautatieaseman vieressä ja tarjoaa suorat yhteydet moniin kohteisiin Euroopassa. Näitä ovat Venetsia, Frankfurt ja yllättävän Tukholma (matka-aika huikeat 36 tuntia). Halvoista hinnoista huolimatta matka-ajat voivat olla pitkiä.

 

Liikkuminen Ljubljanassa

Jalan

Ljubljanan keskusta on pieni, mikä tarkoittaa, että sinne pääsee helposti kävellen. Suurin osa tärkeimmistä nähtävyyksistä on lähellä toisiaan ja kaupungin keskusta on paras ottaa tällä tavalla.

Bussilla

Bussilinjat kulkevat noin klo 5–10. Palvelut ovat melko säännöllisiä päiväsaikaan, vaikka yölinjoja on rajoitetusti. Jotkut palvelut eivät toimi viikonloppuisin. Urbana-kortti on ostettava matkustamista varten ja siihen on lisättävä riittävästi luottoa matkaa varten. 30 minuutin matkat maksavat 90 €.

Taksilla

Taksit tulevat helposti kaduille, mutta ne voivat olla kiristyksen kalliita. On parasta tilata taksi etukäteen, jotta saat parhaan tarjouksen ja vältyt huijaukselta.

 

 

Missä yöpyä Ljubljanassa

Luettelo Ljubljanan suositelluista hotelleista on osoitteessa Gay Ljubljana -hotellit -sivu.

 

Tekemistä ja näkemistä

Kolmoissilta (Tromostovje) - suunnitellut slovenialainen arkkitehti Jože Plečnik (joka on Ljubljanalle sama kuin Gaudi Barcelonalle). Tämä on suosittu tapaamispaikka paikallisten keskuudessa ja kaupungin ikoni.

Ljubljanan linna - Voit tutustua tämän vaikuttavan rakennuksen ympäristöön ilmaiseksi, mutta sinun on maksettava pääsystä torniin. Jotkut sanovat, että Slovenian parhaat näkymät löytyvät tornin huipulta. Jos olet laiska ja/tai turisti, on turistijuna, joka vie sinut linnan kukkulalle.

Metelkovan kaupunki - Ljubljanan vaihtoehtosydän. Täältä löydät omituisia gallerioita, baareja ja kaupungin ainoan homoklubin.

Slovenian kansallisteatteri, ooppera ja baletti - Tämä upea rakennus on toimiva ja siinä on laaja tapahtumaohjelma läpi kalenterin. Ehdottomasti vierailun arvoinen.

kansallisgalleria - turvasatama taiteen ystäville. Täältä löydät joitain parhaita esimerkkejä Slovenian taiteesta vaikuttavassa rakennuksessa.

Bled-järvi ja Juliaaniset Alpit - Vain tunnin matkan päässä Ljubljanasta on eräitä Euroopan upeimmista luonnonmaisemista. Voit lähteä patikoimaan tai viettämään aurinkoista iltapäivää upean Bled-järven rannalla.

 

Kun käydä

Talvet Ljubljanassa ovat sateisia ja kylmiä, kun taas kesät ovat erittäin lämpimiä. Huolimatta ulkomaisten matkailijoiden tulvasta kesällä, alkuperäisasukkailla on tapana lähteä omalle lomalleen jättäen jotkin baarit ja ravintolat kiinni. Paras aika vierailla on kevät ja alkukesä sekä syyskuu, jolloin sää on vielä miellyttävä.

Kesäkuun Pride-festivaalin, syyskuun Pink Weekin ja LGBT-elokuvafestivaalin lisäksi tarjolla on laaja valikoima festivaaleja ja tapahtumia ympäri vuoden. Maaliskuussa järjestetään vuosittainen kevään tervetuliaisfestivaali ja marraskuussa kansainvälinen elokuvafestivaali.

Visa

Slovenia kuuluu Schengenin viisumialueeseen. Koska se on osa Euroopan unionia, sen viisumivaatimukset vastaavat sitä, mitä useimmilta EU-mailta voi odottaa.

 

Raha

Slovenia on osa euroaluetta. Valittavana on hyvä valikoima pankkeja ja valuutanvaihtajia. Useimmat suuret kaupat, ravintolat ja hotellit hyväksyvät korttimaksut, mutta on aina hyvä pitää käteistä mukana varmuuden vuoksi.

Liity Travel Gay Uutiskirje

Onko meillä jotain vikaa?

Puuttuuko meiltä uusi tapahtumapaikka tai onko yritys suljettu? Vai onko jokin muuttunut, emmekä ole vielä päivittäneet sivujamme? Käytä tätä lomaketta ilmoittaaksesi meille. Arvostamme palautetta.