Artemisia Gentilesche

LGBT italialainen taide: Artemisia Gentileschi

Uraauurtava taiteilija saa vihdoin ansaitsemansa

Italialaisilla LGBT-taiteilijoilla on ollut keskeinen rooli länsimaisen taiteen muotoilussa. Michaelangelo ja Leonardo da Vinci tulevat mieleen. Naistaiteilijat ovat kuitenkin jättäneet vain vähän jälkeä renessanssin ja varhaismodernin aikana. Koska naisille oli vain vähän taiteellisia urapolkuja, heillä ei ollut todellista mahdollisuutta. On kuitenkin joitain merkittäviä poikkeuksia.

Artemisia Gentileschi oli uraauurtava naisartisti ja tarinankertoja. Hänen työnsä oli suurelta osin unohdettu hänen kuolemansa jälkeen, mutta se alkaa muuttua. Vuosien 2021-2021 näyttely hänen teoksistaan ​​National Galleryssa tuo hänen avainteoksensa ensimmäistä kertaa Isoon-Britanniaan. Hän joutui odottamaan vain neljäsataa vuotta.

Omakuvista raamatullisiin kuvauksiin hänen työnsä on sisäistä, henkilökohtaista ja usein väkivaltaista. "Omakuvassaan luutunsoittajana" hän katselee kankaaltaan terävästi. Hänen suurin vaikutuksensa oli Caravaggio ja hänet liitetään barokkikauteen.

Monien vuosien ajan hänen elämäntarinansa varjossi hänen taidetta. Feministisenä edelläkävijänä hän mursi paljon uutta. Mutta viimeaikainen kriittinen analyysi on siirtänyt huomion hänen tarinastaan ​​hänen työhönsä. Häntä pidetään laajalti yhtenä 17-luvun parhaista maalareista. Hänen parhaat teoksensa ovat kuitenkin kiinteästi sidoksissa hänen henkilökohtaiseen elämäänsä.

Hänen taiteensa vauhditti nuoruuden traumaattinen tapaus. Taiteilija Agonostino Tassi raiskasi hänet 400-vuotiaana. Hän oli tuolloin suosittu, vaikka hänen työnsä on nyt unohdettu, toisin kuin hänen uhrinsa työ - suloisin kosto taiteilijalle. Hänen isänsä vei Tassin oikeuteen ja pitkä ja hyvin julkinen taistelu alkoi. Yllättäen XNUMX vuotta vanhasta oikeudenkäynnistä on säilynyt täydellinen kopio. Artemisia antaa graafisen kuvauksen seksuaalisesta väkivallasta. Hän taisteli takaisin aiheuttaen hänelle merkittäviä vammoja. Hän jatkoi seksiä hänen kanssaan pahoinpitelyn jälkeen siinä toivossa, että he menivät naimisiin. Sen piti olla sopimuksen, mutta Tassi kieltäytyi. Tassin suosio ja paavin yhteydet hyödyttelivät häntä. Artemisiaa syytettiin tapauksesta ja hänet kidutettiin.

Kunnian ja häpeän ympärille rakennetussa kulttuurissa sen olisi pitänyt olla hänen loppunsa. Oikeudenkäynnin julkisuus päätyi hänen edukseen. Hänen loistavat taideteoksensa ja maineensa tekivät hänestä suuren nimen 1620-luvulla.

Varhaisissa taideteoksissa, jotka tekivät hänet tunnetuksi, hän kuvasi usein raakoja kohtauksia, jotka olivat selvästi saaneet inspiraationsa hänen hyökkäyksestään ja sitä seuranneesta oikeudenkäynnistä. Hänen pidättävin työnsä on kuvaus Judith Slaying Holofernesin raamatullisesta tarinasta. Apokryfinen tarina kertoo assyrialaisen kenraalin surmaamisesta israelilaisen naisen toimesta. Hän tappaa kenraalin palvelijattarensa avulla.

Artemisia Gentilesche

Artemisian maalaus kuvaa kahta naista, jotka käyttävät kaikella voimallaan kiinni ja tappaakseen Holofernesin. Miesten väkivaltaa koettuaan hän tiesi tarkalleen, kuinka näkymä kuvataan. Hän tekee selväksi, että fyysisesti vaikuttavan miehen kohtaamiseen tarvittaisiin kaksi naista. Voit nähdä, että he käyttävät kaiken voimansa tehdäkseen teon. Se on brutaalin realistinen kuvaus. Hän osoittaa itse kokemaansa julmuutta.

Hän menestyi Firenzessä, Roomassa ja Venetsiassa. Hänen kuuluisuutensa levisi ympäri Eurooppaa. Englannin Charles I kutsui hänet hoviinsa. Hän tarttui tarjoukseen ja jatkoi maalaamista, mutta hänen hienoimmat työnsä olivat hänen takanaan. Hän onnistui pakenemaan Englannista juuri ennen sisällissodan puhkeamista ja vietti viimeiset vuotensa Napolissa.

Vaikka hän ei ollut LGBT+-taiteilija, hänen teoksissaan on syvästi naisellista laatua ja ne ovat inspiroineet monia homotaiteilijoita ja feministejä. Naisille annetaan hallitseva asema hänen työssään, poseeraavatpa he tai tappavat assyrialaisia ​​kenraaleja. Kun Pyhästä Sebastianista tuli homomiesten taiteellinen ikoni, Artemisian maalaukset puhuttelevat omituisia taiteen ystäviä. Hän oli ulkopuolinen, joka eli totuuttaan aikana, jolloin sinut saatettiin tappaa tai karkottaa sen tekemisestä. Neljä vuosisataa myöhemmin hänen työnsä resonoi edelleen.

Liity Travel Gay Uutiskirje

Lisää Gay Travel -uutisia, haastatteluja ja ominaisuuksia

Parhaat matkat Napolissa

Selaa valikoimaa kumppaneidemme retkiä Napolissa ilmaisella peruutuksella 24 tuntia ennen kiertueesi alkamista.

- parhaita kokemuksia in Napoli matkaasi vartenHanki opas